Младите юначета обраха овациите на тържествата във Върбовка

Учениците от Гимнастически клуб „Юнак“ към Начално училище „Цани Гинчев“ – град Лясковец обраха овациите на честванията, посветени на 150-годишнината oт cpaжeниятa нa чeтaтa нa лeгeндapния бългapcки войвода Филип Toтю кpaй Въpбoвкa

С боен марш и патриотични стихотворения и песни младите юначета вдигнаха духа на събралото се множество в местността Косматица край село Върбовка.

На този ден преди 150 години войводата Филип Тотю слиза на българския бряг от Влашко в Свищов начело на чета от около 30-тина юначни българи. В изпълнение на идеологията на Георги Сава Раковски те трябвало да достигнат Балкана, където да се слеят с четата на Панайот Хитов. В горите край Върбовка четата случайно е разкрита от двама турски ловци и скоро към мястото започват да се стичат групи башибозук и редовна турска войска. В близо 10 часови люти сражения между 30 четници с 3000 врагове, легендарният Филип Тотю, за когото се говори, че куршум не го лови, успява да измъкне почти невредима, с минимални загуби, четата, оставяйки сред гората над 70 убити поробители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *