Проект „Био продукти от нашето опитно поле“, Проект по кампания „За чиста околна среда“ на ПУДООС

Децата ще усвояват чрез иновативен подход безспорното значение на здравословната храна

 ВЪЗПИТАНИЦИ НА НУ „ЦАНИ ГИНЧЕВ“ В ЛЯСКОВЕЦ ЩЕ ЗАПРЕТНАТ РЪКАВИ И САМИ ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ БИОЛОГИЧНО ЧИСТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ. Децата от първи до четвърти клас ще придобият множество агроумения и знания, чрез които да сформират и култура за здравословен начин на живот. Земеделските дейности ще се провеждат в опитно биополе на учебното заведение, намиращо се в двора му. Мероприятията ще се финансират с 5000 лв. от Министерството на околната среда и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

„Училищният екип е убеден, че за да се превърне един ден опазването на природното богатство в осъзната мисъл и потребност, е нужно още от най-ранна възраст децата да се приучат към опознаване, загриженост и внимание към заобикалящата ни природа. Проектът е разработен съобразно възрастта на учениците в нашето училище, учебните програми и възможностите за практически наблюдения и оценки“, заяви директорът на школото Диана Петкова. Тя допълни, че чрез реализиране на дейностите се цели повишаване на екологичната култура на малчуганите, използвайки прилагането на иновативен подход за учене чрез практика и наблюдение.

Първите стъпки по проекта ще бъдат направени през април тази година. В опитното биополе децата, подкрепени от педагозите и родителите си, ще засадят домати, краставици, картофи, тикви, царевица и други култури. Възпитаниците на учебното заведение ще прекарат 48 дни в труд по реколтата.

„Учениците ще наблюдават как продуктите, които най-често използваме за храна, идват директно от градината. Ще придобият навици как да се грижат за различните видове растения и какви условия са необходими за растежа и развитието им. Грижите за растенията включват засаждане, поливане, плевене и най-вълнуващия момент – прибиране на реколтата, който ще бъде отбелязан с екологично събитие“, допълва директорът.

С ЦЕЛ ОПАЗВАНЕ НА ОТГЛЕЖДАНИТЕ РАСТЕНИЯ ОТ ЛОШИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАДЕНА ПАРНИКОВА КОНСТРУКЦИЯ. По този начин ще се предотвратят евентуални щети върху продукцията и разочарование на децата, които с нетърпение очакват да започнат да се грижат за културите.

Друг интересен момент е изработването на „Албум на моето растение”. Учениците ще си избират растение, което да наблюдават, и чрез снимки, рисунки и апликации ще регистрират промените в него през различни етапи от растежа му.

В опитното биополе ще бъде оформен и билков кът, както и зона за отмора, включваща удобна градинска мебел и красиви алеи.

Дейностите ще приключат през есента.